Betulkah Ada Bisnes Internet Tanpa Modal?

Betulkah Ada Bisnes Internet Tanpa Modal?
oleh Zamri Nanyan
Hakcipta Terpelihara (c) 2011 http://www.BisnesDigital.com

Apabila terbaca sesetengah kenyataan yang mengatakan anda tak perlukan modal untuk memulakan bisnes internet, saya rasa agak kurang betul dengan kenyataan tersebut. Ianya juga boleh memberikan gambaran bahawa anda boleh mencipta wang yang banyak tanpa mengeluarkan sebarang pelaburan pun. Adakah ini logik di dalam fikiran anda?

Walhal, jika anda peka dengan perniagaan internet sekarang, anda akan jumpa ramai individu yang telah pun mengeluarkan wang ribuan ringgit, usaha yang bukan sedikit dan masa yang banyak untuk menghasilkan RM100 pertama mereka di internet tetapi masih lagi gagal. Jika benar yang perniagaan internet tidak memerlukan modal, individu-individu sebegini sepatutnya telah pun menghasilkan bukan setakat RM100 tetapi ribuan ringgit setiap bulan.

Jadi, tak kiralah daripada siapa anda belajar, yang pasti anda perlu mendengar nasihat daripada orang yang betul kerana tersilap nasihat, anda mungkin akan melakukan perkara yang tidak betul dan akhirnya anda sendiri juga yang kecewa.

Saya percaya kepada ilmu, usaha dan tempoh untuk berjaya di dalam setiap perkara berkaitan dengan perniagaan (bukan setakat bisnes internet tetapi juga bisnes konvensional). Itulah sebabnya juga saya bermula dengan menimba ilmu dahulu sebelum saya terjun ke bidang perniagaan internet. Saya timba ilmu melalui pembacaan sendiri, seminar, ebook dan sebagainya. Ianya mengambil masa beberapa bulan sebelum saya membina laman web bisnes pertama saya. Kemudian saya bekerja keras untuk menghasilkan jualan. Walaupun komisyen jualan pertama saya cuma bernilai kurang US$10 pada bulan ketiga saya di dalam bisnes internet, saya puas hati. Pelaburan sebanyak ribuan ringgit telah dihabiskan tetapi saya mula percaya kepada diri saya sendiri – percaya yang saya boleh menghasilkan lebih banyak pendapatan melalui internet dengan hasil pertama saya.

Di sini, kenapa saya ceritakan serba sedikit tentang pengalaman pertama saya?

Jawapannya mudah. Jika anda hendak belajar melalui pengalaman, belajar melalui pengalaman orang lain yang telah berjaya supaya anda boleh ikuti jejak langkah mereka dan supaya anda sendiri tidak melakukan kesilapan yang telah orang lain lakukan. Ya, anda masih akan lakukan kesilapan anda sendiri tetapi mudah-mudahan kesilapan anda tidak melibatkan jumlah wang ringgit, masa dan usaha yang banyak.

Satu lagi jawapan kepada soalan yang saya utarakan di atas ialah untuk menunjukkan bahawa saya sanggup keluarkan wang yang banyak untuk bina bisnes internet saya. Saya bukannya goyang kaki dan tidak keluarkan sebarang modal untuk bisnes internet saya. Itulah sebenarnya pembayang kepada anda.

Modal bisnes internet anda ialah 3 perkara.

1. Wang Ringgit
2. Usaha
3. Masa

Supaya anda tidak terperangkap dengan kenyataan yang terpesong tentang tidak perlunya modal di dalam bisnes internet, biar saya berikan contoh yang ringkas kepada anda.

Program affiliate merupakan program yang amat mudah untuk anda sertai. Dengan program affiliate, anda tak perlu cipta produk atau layan kerenah pembeli yang pelbagai. Promosi sahaja link affiliate anda dan bila jualan terhasil, anda akan diberikan komisyen jualan tersebut. Disebabkan ada banyak sumber pemasaran di internet, anda boleh gunakan Facebook, Forum, Youtube dan sebagainya secara PERCUMA untuk menghasilkan jualan. Dan ternyata, ada banyak individu menghasilkan jualan sebegini melalui medium yang saya sebutkan.

Nah, kalau hendak dilihat daripada penghasilan komisyen jualan melalui medium pemasaran sebegini, anda mungkin akan percaya bahawa memang anda boleh menjana komisyen secara percuma.

Tetapi, anda jangan mudah terperangkap dengan kenyataan bahawa bisnes internet tidak memerlukan modal hanya disebabkan contoh yang belum cukup konkrit ini.

Kenapa saya katakan begitu?

Ya, memang benar anda mungkin boleh menghasilkan jualan affiliate dengan medium pemasaran percuma di atas tetapi masalahnya ialah berapakah jumlah komisyen yang dihasilkan? Adakah ianya sehingga ribuan ringgit secara konsisten? Adakah ianya memberansangkan?

Mengikut pengalaman saya, walaupun anda boleh menghasilkan jualan dengan cara yang dinyatakan di atas, jumlahnya tidak cukup untuk dibandingkan dengan jumlah komisyen affiliate yang menghasilkan jualan dengan cara dan strategi bisnes mereka sendiri apabila mereka benar-benar mempromosikan sesebuah produk. Jadi, tidak hairanlah anda akan lihat ada yang menghasilkan komisyen ratusan dan ribuan ringgit dengan mempromosikan produk yang sama di mana anda mungkin hasilkan satu atau dua jualan sahaja.

Jika anda tidak percaya, kaji bagaimana “top affiliate” menghasilkan jualan yang banyak dan saya pasti anda akan dapati mereka menggunakan “modal bisnes” mereka sendiri, samada wang ringgit, masa atau usaha.

Contohnya, walaupun pemasaran melalui email adalah percuma tetapi mereka, top affiliate ini, masih perlu bayar yuran servis penggunaan autoresponder setiap bulan bagi menghantar email promosi kepada prospek dan pelanggan. Ada yang perlu keluarkan RM1,000 untuk penggunaan servis autoresponder sahaja kerana jumlah “subscriber” mereka yang besar.

Satu contoh lagi ialah anda mungkin akan melihat bahawa top affiliate ini menyediakan hadiah bonus yang memerlukan mereka mengeluarkan wang untuk membeli hadiah bonus tersebut untuk diberikan kepada prospek sekiranya mereka membeli produk affiliate saranan mereka. Tidakkah ini modal berbentuk “wang ringgit” dan mungkin juga “usaha” sekiranya hadiah bonus yang ditawarkan adalah produk ciptaan mereka sendiri?

Sebenarnya, ada banyak contoh menunjukkan bahawa untuk membina sesebuah bisnes internet, anda mesti keluarkan modal.

Mungkin kenyataan “bisnes internet tak perlukan modal” yang dikhabarkan kepada anda sebelum ini bermaksud “bisnes internet yang tak perlukan modal wang ringgit” seperti model program affiliate tetapi anda perlu ingat bahawa anda masih perlukan usaha untuk menghasilkan jualan dan usaha memerlukan masa. Tidakkah masa juga amat berharga yang semestinya melebihi wang ringgit?

Jadi, secara ringkasnya, saya hendak menukarkan pemikiran anda yang bisnes internet memerlukan modal untuk anda berjaya. Dan di sini, saya berikan satu contoh kepada anda sekiranya anda ingin bina bisnes internet dengan hanya mempromosikan program affiliate.

Saya sendiri melakukan strategi ini dan semoga ianya menjadi contoh permulaan kepada anda.

1. cipta satu landing page di mana ini merupakan laman web untuk mengumpul nama dan email pelawat ke lawan web anda. Pastikan laman web ini berkisar kepada bidang atau topik pilihan anda seperti “kerjaya”, “peluang perniagaan” dan sebagainya.

2. gunakan autoresponder seperti Aweber, GetResponse atau TrafficWave untuk meletakkan borang langganan ke dalam laman web yang saya maksudkan ini. Servis sebegini mampu mengumpul email dan nama pelawat ke dalam “database” (pengkalan data) anda di mana anda boleh email kepada mereka yang berada di dalam database anda pada bila-bila masa.

3. promosi landing page anda secara konsisten dan besar-besaran samada dengan menggunakan medium pemasaran percuma atau berbayar.

4. promosi program affiliate melalui email autoresponder anda.

Inilah cara yang amat ringkas untuk anda bina bisnes internet sekiranya anda pilih model “program affiliate” dan pastinya anda lihat ada usaha, masa dan wang ringgit yang perlu dilaburkan untuk menjayakan misi ini.

Contohnya, untuk membina landing page, anda perlukan nama domain dan webhosting.

Anda boleh daftar nama domain melalui laman web di bawah:

Namecheap – http://www.namecheap.com?aff=6335
GoDaddy – http://x.co/Zn5S

Dan terdapat banyak servis webhosting yang anda boleh langgani. Berikut adalah beberapa sumber yang saya sendiri guna.

Host Then Profit – http://specialoffer.hostthenprofit.com
WebhostingPad.com – http://www.webhostingpad.com/10141.html (guna link ini untuk harga istimewa $1.99 setiap bulan)

Untuk servis autoresponder, pilih salah satu daripada di bawah mengikut kemampuan anda.

Aweber – http://www.bisnesdigital.com/aweber
Getresponse – http://www.bisnesdigital.com/getresponse
TrafficWave – http://www.bisnesdigital.com/trafficwave

Mengikut anggaran, modal wang ringgit anda untuk pemasangan sistem bisnes anda di atas cuma mungkin lebih sedikit daripada RM60 setiap bulan, dan sekiranya ini pun menjadi masalah untuk anda, fikirkan berapa banyakkah yang akan anda keluarkan untuk memulakan bisnes konvensional yang memerlukan premis perniagaan, kedai dan sebagainya.

Akhir sekali, saya suka melihat bisnes internet seperti operasi bisnes konvensional yang lain. Ianya akan memberi perspektif dan motivasi untuk menjalankan bisnes internet seperti yang diperlukan di dalam dunia bisnes sebenar. Jika pilihan anda ialah untuk membina bisnes internet yang sebenar, lupakan tanggapan bahawa tiada modal diperlukan di dalam bisnes. Ini kerana modal masa, usaha dan wang ringgit anda masih lagi diperlukan untuk membina sistem, strategi dan aktiviti pemasaran anda.

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan mula berkecimpung di dalam Perniagaan Internet sejak tahun 2003 lagi. Salah satu kepakaran beliau ialah mencipta pendapatan berulang daripada Internet. Di antara program di internet yang memberikan pendapatan pasif dan berulang kepada Zamri setiap bulan adalah GDI, GVO, GVO Conference, TrafficWave, Getresponse, Aweber, MLM Brilliance dan banyak lagi. Anda boleh mengikuti jejak langkah Zamri Nanyan dengan menyertai satu atau dua dahulu program yang beliau sarankan di atas dan promosi sehingga berjaya. Kemudian, tambah lagi saluran pendapatan berulang anda dengan mempromosikan lebih banyak program keahlian yang beliau sarankan.

===============================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan di atas tidak dibuang. Walaubagaimanapun, anda dibenarkan untuk menukarkan link GVO Conference kepada link affiliate GVO Conference anda untuk tujuan mempromosikan artikel ini kepada mailing list, blog, forum, Facebook dan sebagainya.

Hakcipta Terpelihara (c) 2011 Zamri Nanyan http://www.BisnesDigital.com
Sebarang kesalahan plagiarisme akan dihadapkan ke muka pengadilan.
================================================

Artikel, Online MLM, Pemasaran Affiliate, Pemasaran Internet, Pembangunan Diri, percuma, Peribadi, Perniagaan Internet, usahawan

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

Comments

21 Responses to “Betulkah Ada Bisnes Internet Tanpa Modal?”

Leave Comment

(required)

(required)